Всичко за Йогата

Всичко за Йогата

Научете повече за йога

Тук ще научите всичко за йогата и нейнозо значение, ползи и енергийни качества.

Санскритската дума "ЙОГА" има много значения: да се обединят, да се съединят, да се завърши(финализира) . Когато ние практикуваме редовно йога, ние обединяваме нашия ум, тяло и дух.

Ние се свързваме със себе си и сме в състояние да се разбираме по- пълноценно с другите и със света, в който се намираме. Това е най-добрата форма на самообучение. Това е ежедневно потопяване дълбоко в същността ни, от където се връщаmе освежени и готови за всичко, което живота ни предложи. Йога ни учи на нещо, много по-дълбоко от разтягането.

Учи ни как да живеем в тялото си, как да го изпитваме, как да живеем в ума си. Какво имам предвид с това? Ако умът ви е напрегнат,то и тялото ви е напрегнато. И това доминира цялата останала част от живота ви. Ако умът ви е извън равновесие, тялото ви е извън равновесие и животът ви може да излезе извън контрол.

Всичко за Йогата

Видове Йога

Йога за начинаещи

Всичко за йогата за начинаещи

Йога за бременни

Всичко за йогата за бременни

Йога за отслабване

Всичко за йогата за отслабване
Всичко за Йогата

Защо Йога ?

Намалява стреса

Практикъването на йога може да помогне за успокояване на ума и намаляване на нивата на стрес. Той прави това, като фокусира ума върху момента и движенията.

Подобрете баланса и стабилността

Балансиращите пози изискват да използвате основните си мускули. Това може да ви помогне да подобрите цялостната си стабилност.

Подобряване на стойката

Позите, който се практикуват в йогата укрепват и отварят стегнати участъци от тялото като раменете и мускулите на горната част на гърба. Това може да ви помогне да поддържате добра стойка.

Развива осъзнаване за тялото

Йога изисква от вас да свивате или отпускате определени мускули, докато се разтягате във всяка поза. Това може да ви помогне да осъзнаете по -добре силните и слабите страни на тялото си.

Всичко за Йогата

Кундалини йога

Кундалини йога произлиза от кундалини, дефинирана във ведантската култура като енергия, която лежи в латентно състояние в основата на гръбначния стълб, докато не бъде активирана (както е практиката на йога) и насочена нагоре през чакрите в процеса на духовно усъвършенстване.
Привържениците смятат, че Кундалини е сила, свързана с божествената женa.
Кундалини йога като школа по йога е повлияна от шактизма и тантра школите на индуизма.
Той получава името си чрез фокус върху събуждането на енергията на кундалини чрез редовна практика на мантра, тантра, янтра, йога или медитация.

Всичко за Йогата

8-те Фази на Йога

1. Яма
„Ямите“ се отнасят до отношението, което имаме към нещата и хората извън нас самите. Нашият етичен кодекс и морал, чувството ни за почтеност и поведението ни в живота.

2. Нияма
„Ниямите“ са свързани с вашите лични наблюдения. Как се отнасяме към себе си с нашето отношение и поведение.

3. Асана
„Асана“ е физическата практика на йога. Това е не само мястото, където надграждаме физическата си сила, баланса и гъвкавостта, но и мястото, където фокусираме навътре. Започваме да наблюдаваме отношението си към себе си по време на предизвикателни пози или моменти на слабост. Тук започваме да се учим да укрепваме волята си, да се освободим и да приемем това, което сме, точно сега.

4. Прана„Прана“ може да се опише като енергия или жизнена сила. Ние черпим нашата енергия и „жизнената сила“ от дъха. „Пранаяма“ обикновено се разбира като „контрол на дишането“. Практикуването на дихателни упражнения самостоятелно или в рамките на практиката Асана помага за успокояване на ума и успокояване на нервната система. Вижте дали можете да забележите ефектите следващия път, когато сте в предизвикателна поза. Затворете очи и дишайте. Вижте какво се случва.

 

5. Пратяхара
„Пратяхара“ означава да се оттеглите и да се оттеглите. По -просто казано, ние говорим за насочване на фокуса от външни разсейвания към себе си. Вместо да мислите дали стаята е топла или студена, шумове се случват извън прозореца ви, като отнема известно време, за да се отдръпнете от всичко това. Почти да се откъснете от заобикалящата ви среда, докато все още сте наясно със сетивата си.

6. Дхарана
Всеки етап ни подготвя за следващия и така Пратяхара ни подготвя за „Дхарана“ или „концентрация. След оттегляне от външни разсейвания, сега можем да се съсредоточим върху вътрешните разсейвания. Нашите мисли. В началото на медитацията се научаваме да забавяме процеса на мислене. Вместо да мислим за гладене или за крайния срок, който имате на работа, или за обувките в този магазин, от които просто се нуждаете толкова много, ние обръщаме внимание на един -единствен акт, било то фокусиране върху дъха, мантра или визуализация на изображение и така нататък.

7. Дхяна
Въпреки че изглежда, че „Дхарана“ и „Дхяна“ са едно и също, има тънка граница между двете. Когато Дхарана насочва вниманието към една точка, Дхяна означава да си наясно без фокус. В Дхяна умът е напълно неподвижен. Да произвеждате малко или никакви мисли. Труден етап за овладяване, важно е да запомните, че йога е практика, а не съвършенство и ние се възползваме от всеки етап от нашата практика, а не от постигане на крайна цел.

8. Самадхи
Последният етап е известен като Самадхи, състояние на екстаз, в което надхвърляме съзнанието и намираме пълен мир. Просветление. Труден за достигане етап, ако изобщо, той може да бъде и мимолетен. Йога Сутра на Патанджали предполага, че йогите практикуват Асана и Пранаяма, за да се подготвят за Дхарана, което помага да се създаде пространство в ума. Едва след настъпването на Дхарана, Дхяна и Самадхи могат да го последват.

 

Всичко за Йогата

Видео упражнения

йога упражнения
ЙОГА зона

Йога и Медитация вървят
ръка за ръка.

Медитацията е проста практика, достъпна за всички, която може да намали стреса, да увеличи спокойствието и яснотата и да насърчи щастието.